Mindfulness

Mindfulness is een training om de aandacht te richten op wat er zich hier en op dit moment voordoet. Daar zijn waar je bent, met onverdeelde aandacht. Mindfulness is niet zweverig maar biedt juist praktische handvatten die men direct in het leven kan integreren.

Het is mensen eigen om via allerlei automatische (onderbewuste) gedachten hun ervaringen te veroordelen, onderdrukken, versterken of te veranderen. Mindfulness leert u zich bewust te worden van wat u op de automatische piloot doet, denkt en ervaart, zodat u oordeelvrij met nieuwsgierigheid en vriendelijkheid bewuster nieuwe momenten in leert gaan.

Mindfulness leert u ook gedachten en gevoelens te managen in het hier nu. Daardoor kan u intenser te genieten van wat er is en beter met (psychische of lichamelijke) klachten en ongemak omgaan, zonder de klachten te negeren.

De 8-weekse mindfulness training die To Be 1 aanbiedt is gebaseerd op Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). De training wordt wereldwijd op eenzelfde manier (gestandaardiseerd) gegeven. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten, die achtereenvolgens één keer per week plaatsvinden. In de training oefent u met aandachts- en ervaringsoefeningen.

Het cursusmateriaal bestaat uit een werkboek met informatie over mindfulness, uitleg over de verschillende thema’s, ervaren van oefeningen en uitvoeren van opdrachten. Deelnemers krijgen ook audiotracks van de oefeningen, zodat men thuis kan oefenen. Het thuis (bijna) dagelijks oefenen van de nieuwe vaardigheden is belangrijk om tot integratie van het aandachtsvolle leven te komen.

De training vindt in principe plaats in een groep in onze trainingsruimte in Asten. Ondanks dat het een groepstraining is, maken de deelnemers aan de training een eigen, individueel proces door. Desgewenst is ook een individuele training mogelijk.